Locatie

Aan de Visdonkseweg, net voorbij de dierenarts vindt u het complex ’t Zand. Dit is het grootste complex van de vereniging. Met meer dan 100 tuintjes is dit verreweg de plaats waar u meest ondergedompeld wordt in het gevoel zelfvoorzienend te (kunnen) zijn. U komt voorbij vele gewassen, kunstig in elkaar geknutselde aanbouwen om gewassen tegen aan te laten groeien en met kassen die de nieuwsgierigheid wekt wat er toch nu weer in verbouwd wordt.

U geeft een groet aan de mensen die bezig zijn om het tuintje zo goed mogelijk bij te houden. Met een glimlach omdat u dezelfde intentie heeft en benieuwd bent hoe het met uw eigen gewassen gaat. Of dit nu bloemen, groenten, fruit of kruiden zijn. Bij aankomst op uw eigen tuin ziet u welke gewassen het goed doen, misschien in die paar dagen weer goed gegroeid zijn en welke oogst u die dag mee naar huis kunt nemen om ze lekker op te eten. Ook ziet u waarschijnlijk nog het werk dat gedaan mag worden om de tuin zo optimaal mogelijk te laten floreren. We zouden niet eerlijk zijn als we niet aanhalen dat het gevecht met (on)kruid bestaat. Maar, dat hoort nu eenmaal bij de natuur. Menigeen ziet het als een ontspannende aangelegenheid in het drukke bestaan van alledag. De vereniging stimuleert een ecologische benadering waardoor er steeds meer permacultuurachtige tuinen worden gecreëerd door de nieuwe leden. Dit staat nog in contrast met de leden die al jaren een vaste manier hebben om de gewassen te laten groeien op de ingesleten manier. Hierdoor wordt de kennis tussen oud en nieuw veelal gedeeld en levert vaak mooie gesprekken op.

Men leert van elkaar en vertelt er met trots over. Het Praethuys is de locatie op het complex om gezellig een bakje koffie te doen en mensen te ontmoeten. Om half tien in de ochtend schalt de toeter over het complex waardoor iedereen weet dat de koffie is gezet. ’t Zand heeft gedurende de seizoenen de motivatie om het complex op orde te houden wat niet zonder de bijdrage van de leden kan. Hierdoor zullen er vrijwilligersklussen worden opgesteld en wordt verbinding tussen de leden en de vereniging pro actief opgezocht. Een aantal keer per jaar worden er activiteiten georganiseerd die relevant zijn aan het verbouwen van uw eigen gewassen.

Info ’t Zand
Nabij wijk Langdonk
Aan de Visdonkseweg
Tussen nr. 2 en nr. 2a
Gps: 51.515967, 4.484300
of: N 51 30.958 E 4 29.058
of: 51°30’57.5″N 4°29’03.5″E
Google Maps